Historie: Tarjei Bø bygger hytte fra Blåne

Tarjei Bø vokste opp med familiehytte på en sæter i Stryn. Tredve kvadratmeter med peis, parafinlampe og alltid for lite leselys. Nå bygger skiskytteren Blånehytte på Skeikampen.

Tarjei Bo 5 Tarjei Bo 6
Hvile, trening, hvile

Dansende snøfnugg, preparerte løyper og fallende blinker virker fjernt der Oslo ligger utenfor kjøkkenvinduet i Holmenkollen.  Det er en grønn, skyfri og varm septemberdag og Tarjei Bø har akkurat stått opp for andre gang i dag. Med kaffe og kornblanding gjør han seg klar for økt nummer to. Livet som toppidrettsutøver er som det skal. Hvile, trening, hvile, trening. 


– Det er mange som ikke vet det, men vi trener mest i juni-august. Om vinteren er det mindre trening, fordi vi trenger overskudd til harde konkurranser, forteller han. 


Tarjei Bø har vunnet OL-gull i skiskyting, flere VM-gull, og hele verdenscupen. Oppladningen til en ny sesong er i full gang.  Hard trening for flere gull. Innimellom all treningen bygger stryningen en Blånehytte på Skeikampen. En hytte tegnet fra minner om familiehytta i Stryn, tilpasset behov fra Oslo og bygget på et sted oppdaget fra ni år med Lillehammer som hjemsted.

Oppdaget Skeikampen som 16-åring

Tarjei har alltid vært altetende når det kommer til idrett. Fotball, friidrett, orientering. Skiskyting var det han var best på. Som 16-åring flyttet han derfor til Lillehammer for å starte på NTG. Der ble skitreninger på Skeikampen vanlig og han lærte å like området. Siden har han vært der hvert eneste år. 


– Skei er en uoppdaga perle. Trysil, Hafjell, Sjusjøen har hatt en boom. Skei tror jeg folk snart vil oppdage. Det er godt skiterreng på Skei, men det er også mye annet å gjøre der, forteller han.


– Jeg var opptatt av å finne en plass som ikke bare var perfekt nå, men som fortsetter å være bra etter jeg er ferdig med å gå på ski. Det kan jo hende jeg vil gjøre andre aktiviteter på hytta enn kun å gå på ski når jeg legger opp.


Skal bli en "feelgood" hytte

Når Tarjei Bø tenker hytte, tenker han på familiehytta på Stryn. På turer i alpinanlegget og på lune mørke kvelder inne i hytta sammen med mor, far og fire søsken. Familien, samlet på tredve kvadratmeter uten strøm, med peis og alltid for lite leselys. Slike opplevelser var med å bestemme hva hytta på Skei skulle være. 


– Med nye hytter har man alle muligheter for å gjøre det funksjonalistisk, men jeg synes at hyttas kjerne er å være koselig. 


Hytta Skeikampen blir en tradisjonell hytte bygget inn i terrenget med mest mulig tre, grovt tømmer og sprosser i vinduene. Koselig som familiehytta på Stryn, men med strøm og mer plass. 


– Du kan si at målet med hytta jeg bygger er å at det er så mørkt at en ikke kan lese bøker, for det var sånn det var mellom parafinlampene på hytta i Stryn, forteller Tarjei. 


– Jeg skal ha en hytte med mange sengeplasser. Jeg ser for meg et sted der familie og venner kan komme, et sted hvor folk kan komme og gå litt som de vil. Det skal være et "feelgood-sted" der alle kan være i lag, forteller Tarjei. 

900 årlige treningstimer

Som toppidrettsutøver boende i Oslo, hvor snø ikke alltid kommer som bestilt, var det viktig at hytta også var et sted for trening. 


– Jeg har bygget en smørebod, og jeg har laget et vaskerom for å få stue bort våte sko og alt det skitne treningstøyet. Men jeg droppa treningsrom fordi jeg trener mest ute, forteller Tarjei. 


For å vinne mye må du trene mye. Tarjei Bø har vunnet mye. Mesterskap han aldri glemmer. Individuelle VM-medaljer som fortsatt motiverer de gangene det butter imot, og enda en av de 900 årlige timene med trening skal gjennomføres. Planen for årets sesong er på plass.


– De siste årene har jeg prestert stabilt og godt, men jeg har vunnet for lite, forteller Tarjei. Jeg kan godt være mer ustabil, bare toppene blir bedre. Heller en 1. plass og en 10. plass en to 5. plasser, fortsetter han.

Se Tarjei på TV2 i høst

Gjennom høsten blir Tarjei Bø å se på tv-skjermen som deltaker i "De beste av de beste" på TV2 med et helt nytt konsept. I år er det lag. Skiskyting, langrenn, ishockey og skøyter skal konkurrere mot hverandre. Skiskytterlaget blir Tarjei, Johannes og Emil. 

– Det har vært veldig morsomt, med mange øvelser som var veldig nye for oss. Det var tøft og det blir sikkert mange flaue øyeblikk, forteller han.

En ny økt

Kaffen er drukket opp. Treningsklærne er på. Nå venter en ny runde med stavtak mot asfalt. Innover Sørkedalen, oppover Holmenkollen. Forberedelse til ny sesong, til årets verdensmesterskap i Hochfilzen i Østerrike, forberedelser for å vinne mer. Og når sesongen er over skal han trekke tilbake til hytta på Skeikampen. Til venner, avkobling og mer trening. Kanskje blir han å se langsmed alpinanlegget, en av hans favorittløyper på Skei. 


Har du lyst til å bygge din Blånehytte? Meld interesse, og få katalog og begynn.